Start resa Motor Om oss Kontakta oss Mässor Bygg & Fastighet Industri & Tillverkning Nyhetsarkiv Sök företag

 

  DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN FÖR FÖRETAGARE                                                                                                                                                                                                               KOMMUN & FÖRVALTNING
Företag & Näringsliv                 

 

 NYHETER                                                                                            START

Koppar, fiber eller trådlöst, vad är bäst för ditt företag?

Koppar, fiber eller trådlöst, vad är bäst för ditt företag?

 

Bandbredd, den hastighet med vilken du får tillgång till internet med är inte något småföretagare ofta lägger mycket tankearbete på. Det är ett tänkesätt som är värt förändra. Internet spelar nu en viktig roll i näringslivet, något som vi idag tar för givet.

 

Tänk till exempel hur datatunga tjänster som videokonferenser är, eller hur ofta vi använder molnbaserade applikationer, strömmande video eller laddar ner stora filer från en webbplats. Din bandbredd beskattas för någon av dessa krävande aktiviteter. En videotjänst rekommenderar att du behöver 5 megabit per sekund, bara för att strömma en HD-video.

Om flera användare i nätverket strömmar flera videoklipp, laddar upp stora filer eller gör andra uppgifter med hög efterfrågan samtidigt, förökar sig behovet. Om du bara har begränsad bandbredd, som en hastighet på 20 megabit per sekund kan du snabbt se hur din bandbredd belastas och slöar ner allting och alla i företaget.

Dålig bandbredd kan bromsa produktiviteten

Ändå tenderar företag att använda samma Internet-anslutning år från år, glatt omedvetna om de snabba tekniska framstegen. Bandbreddsproblem kan bromsa företagets produktivitet, slösa anställdas tid och resultera i förlorad försäljning. Innan du kan räkna ut hur man kan säkerställa att din verksamhet är optimerad för internet måste du först veta vad du arbetar med. Tänk på detta som en start med tre grundläggande material som vi använder för att ansluta till Internet:

  • Koppar
  • Fiberoptik
  • Trådlöst

Dessa tre medier för Internet-anslutningar finns idag tillgängliga på marknaden. Var och en har fördelar och nackdelar. Låt oss titta på för- och nackdelar med varje.

Koppar har dominans

Sedan telefonen uppfanns för över 100 år sedan är kopparkabel det dominerande sättet att koppla upp sitt hus och företag på. Kopparkabeln är fullt tillräcklig för en röstsignal, vilket är vad den är avsedd för. Allt som allt, men den ger mycket begränsad bandbredd. Många är vana med kopparkabel och tvivlar på att något annat medium skulle kunna ersätta det fram till fiberoptiken kom.

Fiberoptik avser teknik som överför data via tunna trådar av ett mycket transparent material som vanligtvis antingen är glas eller plast. Fiberoptisk kommunikation lanserades på 1970-talet men de första fiberoptiska telekommunikationsnätet installerades inte förrän i början av 1980-talet.

I mitten av 1980-talet blev, fiberns bandbredd och avståndsfunktioner betydligt billigare än andra kommunikationsmedier, så det har ersatt dem. I mitten av 1990-talet upptäckte kabel-tv fibern som kan förbättra både prestanda och tillförlitlighet samt möjliggöra både telefoni och internet på samma fiber.


Fiberoptik eller kopparkablar?

Att bedöma vilken typ av nätverkskabel som är optimal för ett visst företag kräver en utredning av flera faktorer.

Koppar erbjuder fördelar för dem på landsbygden. Det finns redan för telefoni sedan långt tillbaka, koppar har redan funnit sin plats i hushållet. Den är billigare när den används för att ansluta nätverksenheter. De på landsbygden där ingen fiberoptik har körts kan koppar vara den mest kostnadseffektiva, eftersom de inte behöver betala för att köpa nya kablar.

Många fördelar med fiberoptik jämfört med koppar

Fiberoptiköverföring är snabbare: fiberoptisk överföring och överföring med koppartråd kan kokas ned till hastigheten på fotoner kontra hastigheten på elektroner. Fotoner färdas med ljusets hastighet, medan elektroner (som används i koppartråd) förekommer i naturen, färdas till mindre än en procent av ljusets hastighet. Medan fiberoptiska kablar inte färdas med ljusets hastighet, kommer de mycket nära – bara cirka 31 procent långsammare. Så som du kan se, det finns en enorm inneboende hastighetsskillnad.

Fiberoptisk överföring resulterar i mindre dämpning när det färdas över en lång sträcka. Fiberoptiska kablar upplever mindre signalförlust än kopparkabel, känd som låg dämpning. En källa uppskattar att fiber förlorar endast tre procent av sin signalstyrka över 100 meter i avstånd. Däremot förlorar koppar 94 procent jämfört med samma avstånd. Repeaters eller boosters kan förbättra dessa värden men i sitt naturliga tillstånd slår fiber ut koppar när det gäller att undvika signalförlust.

Fiberoptiska kablar är okänsliga för elektromagnetisk störning: Koppartråd, om inte korrekt installerad, kommer att producera elektromagnetiska strömmar som kan störa andra kablar och utlösa förödelse i ett nätverk. En ytterligare fördel med fiberoptiska kablar är att de inte är en brandrisk. (Fiberoptiska kablar, till skillnad från kopparkablar leder inte elektricitet.

Fiberoptiska kablar bryts inte av så enkelt: Det innebär att du inte behöver oroa dig för att ersätta dem så ofta som koppartrådar.

Trådlöst vs fiberoptik och koppar

Medan fiberoptik verkar ha övertaget över koppar ökar trådlöst bredband i popularitet och användning. Trådlöst bredband (eller 4G, som står för 4: e generationen trådlöst), en metod för att sända en internet-anslutning via radiovågor är en bred term som representerar många olika tekniker.

4G kräver en infrastruktur som måste byggas ut så att täckningen kan nå avlägsna områden, och det blir allt vanligare med varje år som går. Tänk på 4G som den typ av teknik som används av mobiloperatörer – förutom att den har högre hastighet, vilket gör det till ett mer realistiskt val för tillgång till internet än äldre 3G-mobilanslutningar.

Trådlöst har potential att ta bort kostnader

När det gäller fiberoptik eller kopparkablar uppkommer kostnader för allt från inköp av kablage, arbete för att gräva ner, försäkringar samt kostnad för it-arbete. Trådlösa nätverk kan lindra mycket av denna kostnad. Ett av de största problemen är dock att trådlösa signaler försämras med avståndet, ju längre bort användaren från sändarstationen är desto svagare blir signalen.

Fiberoptik kan förmedla en tydlig signal mycket längre. Förutsatt att 4G infrastrukturen når ditt område, kan det vara ett bra val. De två systemen – fiberoptiska och trådlösa – kan komplettera varandra, med många kommunikationssystem både med fiberoptik och trådlösa överföringar. Med tanke på komplexiteten med att bestämma om fiberoptik eller koppar är bättre för ditt företag kanske du vill överväga för- och nackdelar med outsourcing av ditt IT-nätverk, för ett expertutlåtande.

Med outsourcing kan du fokusera på vad ditt företag gör bäst. Att hålla jämna steg med den teknik som krävs för att driva ditt företag är dyrt och tidskrävande. Genom att outsourca IT-nätverk, kan du spendera din begränsade tid och pengar på poster som är direkt relaterade till att tillfredsställa dina kunder, snarare än på den underliggande infrastrukturen.

Ditt nätverk är inte din kärnverksamhet

Lika viktigt som ditt nätverk är, kom ihåg att det är fortfarande inte din kärnverksamhet. För dem i områden där fiberoptisk kabel har körts redan, såsom stads- och större förortsområden verkar fiber vara valet för att bygga för framtiden. Fiber erbjuder snabbhet och tillförlitlighet, tillsammans med kostnadseffektivitet.

För dem på landsbygden, kan kopparbaserade förbindelser vara den mest kostnadseffektiva och praktiskt val, eftersom det är redan finns på de flesta ställen. Och på platser där 4G-tekniken infrastruktur har nått, kan trådlös ge ett realistiskt alternativ, särskilt som det blir vanligare och tekniken förbättras.

 

 

 

 

 

ny

Ökat nyföretagande i augusti

I augusti ökade nyföretagandet i landet med 13,4 procent. Totalt nyregistrerades 618 fler företag i augusti i år jämfört med samma månad förra året. Antalet nya aktiebolag ökade med 9,5 procent

 

 

Få kvinnor på vd-poster och i styrelserummen

Endast 13 procent är kvinnor på vd-posterna i landets aktiebolag. Andelen företag med kvinnor på styrelseposter är 37 procent. I jämförelse framstår börsbolagen, där kvoteringsfrågan är ständigt aktuell, som föredömen. Andelen kvinnor har ökat något jämfört med motsvarande undersökning som genomfördes 2013, men förbättringen sker långsamt

 

 

Snushungriga ungdomar villiga att investera miljoner i patenterat snus

Snushälsoinnovatören Bengt Wiberg på Lidingö fick nyligen veta att hans metod, som kan göra vilket snus i världen fritt från att svida och bränna på snusarens känsliga tandkött och slemhinna, blivit patentgodkänt. Snusuppfinningen kallas Sting Free snus. Han bestämde sig därför för att se om några privatpersoner eventuellt var intresserade av att delta i en ägarspridning i hans enmansbolag

 

 

Trogna kunder tröttnar utan uppskattning

Mer än var tredje svensk (36%) sa upp avtalet med banken, telefon-, bredbands-, el- eller försäkringsbolaget under 2016. Över hälften kände sig inte uppskattade under avtalstiden och menar att de förblivit trogna kunder om de känt sig mer uppskattade. Det visar en undersökning om företags kundrelationer och kundkommunikation från Novus som genomförts på uppdrag av marketing-techföretaget Wiraya, bland 1440 svenskar

 

 

Hälften saknar full koll på lönebeskedet

En ny undersökning av Visma som Sifo genomfört, visar att löntagare har stor tilltro till arbetsgivarens lönefunktion. Hälften av alla som får lön kontrollerar nämligen inte hela beskedet och en av nio läser det inte alls

 

 

Skattebefriad andrahandsuthyrning skapar 28 000 bostadstillfällen

Varje dag växer Stockholms län med två fullsatta bussar. Bostadsmarknaden har utvecklats till regionens allvarligaste tillväxthinder. En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att 28 000 bostadstillfällen kan skapas i Stockholms län. En kraftfull åtgärd är att göra det skattefritt att hyra ut upp till hälften av den egna bostaden

 

 

lotta edholm

Stockholm måste göra mer för att få startupbolagen att stanna

Spotify ökar med 1000 personer i New York, till 1 900 anställda. Det blir därmed troligen deras största kontor i världen. Ändrade regler för delägande i företag, möjlighet för företag att enklare anställa nyckelkompetens från tredje land genom startupvisum och mer programmering i skolorna krävs om inte Sverige och Stockholm ska tappa växande bolag och nya branscher till andra länder

 

 

Betalningsanmärkningar ökar kraftigt bland äldre

Betalningsanmärkningarna fortsätter att öka bland äldre. I åldersgruppen 66 år och uppåt har anmärkningarna ökat med hela 26 procent det senaste året. Unga vuxna är den enda åldersgruppen där personer med betalningsanmärkningar minskar

 

 

laddbar

30.000 - ny milstolpe för laddbara bilar

Under februari passerades en ny milstolpe i arbetet med att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till år 2030. Runt den 23:e februari passerade det svenska beståndet av laddbara bilar 30 000. Under februari ökade beståndet med 1 020 bilar till att omfatta totalt 30 274 elbilar och laddhybrider i slutet av månaden

 

 

kultur

Två insatser för starkare kulturföretag

Den ena utlysningen handlar om att bidra till bättre näringsförutsättningar för kulturföretag. Den andra riktar sig till regionala organisationer som kan få finansiering för att bredda kunskapen om denna växande näring

 

 

minskad konkurs

 

Här är kommunerna och länen där konkurserna minskar

Under årets första halvår har konkurserna i Sverige minskat med åtta procent. Juni blev dessutom en riktig rekordmånad och uppvisar en minskning med hela 24 procent jämfört med samma månad förra året. Geografiskt sett har det gått allra bäst för Västmanland som mer än halverat antalet konkurser hittills i år. På kommunnivå är Vara, Ulricehamn och Kumla de stora vinnarna

 

 

 

Utlåning till företag fortsatt på hög nivå

Bankernas utlåning till företag låg under första halvåret på en fortsatt hög nivå. Under årets andra kvartal ökade utlåningen något. Men synen på den framtida utlåningen är mindre positiv jämfört med tidigare undersökningar. Det framgår av en färsk undersökning som genomförts på uppdrag av Almi Företagspartner

 

 

 kund  

Kunder som känner sig uppmärksammade handlar mer

Butiker med kundklubbar som visar sina medlemmar omtanke och lyckas väcka känslor är mer framgångsrika i sin försäljning. Det visar en undersökning från Visma, genomförd av Sifo. Men samtidigt upplever bara fyra av tio medlemmar i matbutikernas kundklubbar att klubben bryr sig om dem, och för andra branscher är siffran ännu lägre

 täby  

80.000 nya jobb med Roslagsbana till Arlanda

- Täbys roll som stadskärna i nordöstra Stockholm är central i regionens utveckling framöver. I och med Sverigeförhandlingen kommer huvudstaden närmare och med en förlängning till Arlanda så blir arbetsmarknadsregionen större och kopplingen blir internationell, säger Leif Eriksson, Täby kommuns näringslivschef

 tarm  

Så påverkas din tarm av all skräpmat

Tarmbakterier är viktiga för oss inte minst för att de tillgodoser oss med vitaminer, mineraler och näringsämnen. Men forskning har visat att en intensiv diet med höga fetthalter leder till att tarmfloran förändras till det sämre

 camping  

Fortsatt uppåt för Sveriges campingplatser i sommar

Uppgången för svenska campingplatser har varit stadig de senaste åren. Sedan 2012 har antalet gästnätter ökat med två miljoner till att 2015 vara 15,5 miljoner. Denna starka tillväxt verkar nu alltså fortsätta

 

 

 

 

 

 

 

Omgivningen avgör hur effektiv reklamen är

- I en tid när det blir svårare och svårare för företag att nå igenom med marknadsföringen är det viktigt att förstå att omgivning och sammanhang påverkar hur troligt det är att vi köper en produkt, säger John Karsberg

 

Avslöjar dieten dina partisympatier?

Finns det ett samband mellan vilken diet man följer och vilket parti man sympatiserar med? I en ny undersökning framgår det att en tredjedel av alla miljöpartister äter vegetariskt, sverigedemokrater följer LCHF-dieten i högre utsträckning än andra och socialdemokrater väljer oftare laktosfritt

 

Privata vårdcentraler bäst

- Det är tydligt att patienterna uppskattar sin privat drivna vårdcentral. De privat drivna mottagningarna dominerar bland dem som har fått högst betyg av patienterna. Det borde leda till eftertanke bland dem som funderar över privata vårdgivares framtida roll i välfärden, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna

 

                  

butik 

Sex av tio vill betala smidigare i butik

Det ska vara digitalt, enkelt och gå snabbt att betala i butik om kunderna själva får bestämma. Sex av tio kundklubbsmedlemmar värdesätter att kunna få betalningen dragen direkt från kortet för att inte behöva stå i kö. Samtidigt skulle fyra av tio gärna slippa gå till kassan och istället betala ute i butiken, det visar en undersökning från Visma genomförd av Sifo

 

ANNONSER____________________________________________________

 

tranab  krakbygg 
almi  scandichotell 
norwegian kopiera  maklarhuset 
swedecote elmia 

 

 

Koppar, fiber eller trådlöst

Bandbredd, den hastighet med vilken du får tillgång till internet med är inte något småföretagare ofta lägger mycket tankearbete på. Det är ett tänkesätt som är värt förändra. Internet spelar nu en viktig roll i näringslivet, något som vi idag tar för givet

 

Plaståtervinning tekniskt inget problem längre

Enligt förbundet "Plastics Europe" låg den europeiska branschens förbrukning på 47,8 miljoner ton, varav ca. 25,8 miljoner ton åter samlades in efter användning. Insamlingskvoten är enligt "Plastics Europe" för de 28 EU-länder plus Norge och Schweiz som betraktats, fortsatt väldigt varierande

 

Nytt stort klimatanpassnings-projekt i Köpenhamn

Köpenhamns kommun och Nordic Innovation, en underorganisation till Nordiska ministerrådet, påbörjar nu arbetet med ett omfattande klimatanpassnings- och stadsprojekt med syfte att leda undan regnvatten vid skyfall, rena vattnet som rinner ner i Peblinge sjö och skapa nya attraktiva stadsrum för invånarna 

 

 

flygrädd

 

Tre av tio är flygrädda

Antalet flygningar i världen är fler än någonsin. Ändå visar undersökningar att fyra av tio är rädda för att flyga. Många avstår helt på grund av sin starka rädsla.  De finns en hel del tips för att förebygga rädslan och många konsiga ljud och annat är helt naturliga och man kan undvika oro och rädsla om man vet mer o vad som pågår i en flygmaskin

 

Tips inför flygresan                      |                     Vanliga frågor och svar

 

 

mobil

 

Svenskarna förstör över 2 miljoner mobiler varje år

– Att så många mobiltelefoner blivit förstörda på bara ett år visar hur viktig telefonen har blivit för oss. Den är med oss oavsett vart vi är och vad vi gör och då kan vi nästan räkna med att oturen någon gång är framme och vi tappar den i marken eller i vattnet, exempelvis när vi ska ta bilder, säger Magnus Dahg, Försäljningschef för Telekom på Elgiganten

 

upplevelse

 

Ny forskning ska förändra upplevelsen av att vara gammal

– Genom projektet Transnational Living Lab for Active Ageing vill vi förändra upplevelsen av att vara gammal. Vi ska göra samhällsdesign som fokuserar på frågor som ensamhet och segregering. Här kan intergenerationellt boende vara en lösning, alltså människor från olika generationer, oavsätt om de tillhör samma familj eller inte, som bor tillsammans, säger Mathilda Tham, professor i design och projektledare för det nystartade projektet

 

avveckling

 

Snabbavveckling av ett bolag

Den som står inför en bolagsavveckling har flera viktiga saker att tänka på innan bolaget säljs till den part som ska avveckla det. Bland annat måste bolagets inventarier och lager säljas och alla skulder i bolaget ska betalas. Sen ska ägaren även hitta en lämplig köpare/avvecklare för sitt bolag

 

surf

 

Så surfar man i Tyskland

Medan nästan hela Sveriges befolkning idag är online hänger Tyskland fortfarande lite efter vad gäller internetanvändning. Tyskarna betalar mer än andra för mobilsurf och är allmänt mer försiktiga vad gäller dataskydd och säkerhet. Men digitaliseringstrenden är tydlig även på andra sidan Östersjön

 

ntf

 

NTF kräver lag om tillförlitlig olycksrapportering

Sverige är världsledande när det gäller trafiksäkerhet, samtidigt vet vi inte hur många som skadades allvarligt i vägtrafiken 2015. Med anledning av den undermåliga inrapporteringen till STRADA och de uppenbara bristerna i den officiella statistiken ställer NTF in redovisningen av årets Trafikskadeindex

 

 

Svenskarna projicerar allt mer

Dagens projektorer är fullvärdiga utmanare till tv-skärmarna, något som allt fler svenskar uppmärksammar. Under 2016 har efterfrågan ökat med 50 procent jämfört med 2015. Här berättar vi om fördelarna och vad du bör tänka på inför ditt projektorköp

 

Är moduler och paviljonger hållbara

Den alltmer eskalerande bostadsbristen samt det ackumulerade behovet av samhällsservice, som en följd av nybyggnationerna, har skapat en ökad acceptans för moduler med tillfälligt bygglov. Att ge tillfälliga bygglov har för många kommuner varit räddningen som löser de akuta behoven

 

Stark ökning av molntjäsnter hjälper småföretagaren

Fyra av fem småföretagare jobbar under sin sommarsemester. Sedan förra sommaren har var femte småföretagare flyttat system till molnet, vilket gör det lättare att hålla koll på verksamheten – något som upplevs som lugnande. Det framgår av en ny undersökning från ekonomiföretaget Visma

 

 

 

 

                  

 

 

 

      

       ANNONSER_______________________________

 

ttline

 

jamtli

 alvenius
 tapojärvi

 fagerberg

 

folket hus kopiera

 energiservice
 förarmiljö
 fla
 ekokommuner
 hörmann
 vandergraaf
 incert
jhv 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 SAM Media Box 592  114 79 Stockholm E-support: info@sammedia.se Telefax Malmö: 040-690 25 67                                                                                                                         Om oss   |   Kontakta oss   |   Maila nyheter